A A A

ZIUA EUROPEANĂ A JUSTIŢIEI CIVILE MARCATĂ LA JUDECĂTORIA BĂLŢI

26 Octombrie 2016 | 9

CETĂŢENII DIN BĂLŢI AU PARTICIPAT ALĂTURI DE ANGAJAŢII JUDECĂTORIEI BĂLŢI  LA „ ZIUA UŞILOR DESCHISE”

Locuitorii orașului Bălți au avut ocazia să participe la cîteva evenimente inedite organizate de Judecătoria Bălți, cu ocazia Zilei Europene a Jusțiției Civile. Astfel, pe data de 25 octombrie 2016, între orele 10:00 – 13:00, a fost organizată “Ziua Ușilor Deschise”.

Activitățile publice desfăşurate au fost realizate cu suportul Proiectului european ATRECO “Sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești din Moldova” şi au avut drept scop aducerea în atenția publicului, a modalităților de funcționare a sistemului judiciar, prezentarea noii hărți a instanțelor de judecată, precum şi informarea cu privire la stadiul de aplicare a reformei în sistemul de justiție.

Evenimentul a fost marcat printr-o conferinţă de presă la care au participat președintele Consiliul Superior al Magistraturii - domnul Victor Micu, preşedintele Judecătoriei Bălţi – Dumitru Gherasim, precum şi experţii Proiectului de asistentă europeană pentru sistemul judecătoresc, ATRECO Project - domnul Carsten  Mahnke, conducătorul proiectului şi domnul Henryk Montygierd, expert principal ATRECO.

În cadrul conferinţei de presă au fost abordate mai multe subiecte printre care reforma justiţiei, priorităţile sistemului judecătoresc din Republica Moldova, dar şi eficienţa proiectului ATRECO în acest sens.

Preşedintele Judecătoriei Bălţi Dumitru Gherasim a apreciat aportul proiectului la specializarea judecătorilor, accentuînd că speră ca acest proiect să aibă continuitate.

Potrivit discursului preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu, la moment se apreciază calitatea hotărîrilor care creşte odată cu specializarea judecătorilor în anumite domenii.

Totodată, de către preşedintele Judecătoriei Bălţi a fost  menţionat şi apreciat demersul pro-mediere al comunităţii moldoveneşti care este mai mult decît salutabil, acest lucru fiind şi un pas nou de modernizare a justiţiei noastre, inclusiv unul de racordare, ajustare a cadrului normativ la cel european, la cultura şi spiritul justiţiei europene moderne.

Publicul a fost familiarizat şi cu privire la fuzionarea instanțelor şi înființarea unei noi judecătorii Bălți, unde vor merge în viitor să-şi găsescă dreptatea, odată cu punerea în aplicare a Legii №76 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătoreşti.

De asemenea, pe parcursul zilei, reprezentanți de marcă ai societății academice, sistemului judiciar, societății civile şi experți internaționali, cît şi studenţi ai Universităţii de Stat Alecu Russoau participat în cadrul unei mini-conferinţe cu genericul: Studenții de azi – viitorii reformatori ai justiției de mâine.

Participarea la activitatea desfăşurată a oferit studenţilor de la Facultatea de Drept și Științe Sociale şi  Facultatea de Litere a Universității de Stat “Alecu Russo” oportunitatearealizării unui dialog cu reprezenţanţii sistemului judiciar în persoana preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii – domnul Victor Micu şi a preşedintelui Judecătoriei Bălţi - domnul Dumitru Gherasim, experţii internaţionali în administrarea instanțelor judecătorești din cadrul proiectului european ATRECO - domnul Carsten  Mahnke şi domnul Henryk Montygierd.

De asemenea, pe parcursul mini-conferinţei au fost susținute alocuțiuni de către domnul Ion Gagim - rectorul Universității de Stat “Alecu Russo”,  domnul Vitalie Russu - decanul Facultății de Drept şi Ştiințe Sociale, doamna Valentina Enciu - conf. univ., dr. titular al cursului Drept şi legislaţia presei în cadrul Facultății de Litere. La final de discuții, participanții şi-au mulțumit reciproc pentru întrevedere, pentru cooperarea eficientă şi în acest sens, au manifestat un spirit de colaborare activă pentru viitor.

În plus, publicul a asistat la cîteva şedințe de judecată simulate, realizate cu pariciparea studenților Universității de Stat “Alecu Russo”. Aceştia au pus în scenă cauze civile, astfel încît publicul să afle cum decurg şedințele de judecată în procesele de divorț, stabilirea domiciliului copilului minor şi stabilirea pensiei alimentare.

Totodată persoanele interesate, începînd cu ora 1200, au avut posibilitatea să viziteze unele compartimente ale instanței, fără însă a se perturba activitățile curente ale instanței. Cu această ocazie, justiţiabilii au avut posibilitatea să îşi formeze o reprezentare clară a activității specifice a magistraților şi a personalului auxiliar, precum şi a etapelor pe care le parcurge un dosar de la înregistrare pînă la soluționare, în scopul înțelegerii mai bine a funcționării mecanismelor justiției.

 

 SERVICIUL MONITORIZARE  ȘI RELAȚII CU PUBLICUL